Opis
Scotti Pirinač arborio 1 kg
Scotti Arborio pirinač je vrhunski izbor za pripremu kremastog i ukusnog rižota. Ovaj pirinač dolazi iz regiona Pijemont u Italiji, poznatog po proizvodnji najkvalitetnijih sorti pirinča. Zrna su kratka i okrugla, sa visokim sadržajem skroba, što omogućava postizanje savršene kremaste konzistencije prilikom kuvanja.
Sastojci:
- Arborio pirinač
Nutritivne vrednosti (na 100g):
- Energija: 1482 kJ / 349 kcal
- Masti: 0,6g
- Zasićene masne kiseline: 0,2g
- Ugljeni hidrati: 77g
- Šećeri: 0,3g
- Vlakna: 1g
- Proteini: 7g
- So: 0g
Recept za klasičan rižoto sa pečurkama:
Sastojci:
- 1 šolja Scotti Arborio pirinča
- 4 šolje pilećeg ili povrtnog bujona
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 srednji crni luk, sitno naseckan
- 2 čena belog luka, sitno naseckana
- 250g pečuraka (šampinjoni, vrganji ili kombinacija), naseckanih
- 1/2 šolje suvog belog vina
- 1/2 šolje rendanog parmezana
- 2 kašike maslaca
- So i biber po ukusu
- Sveži peršun, naseckan (za dekoraciju)
Uputstvo za pripremu:
- Priprema bujona:
- U manjoj šerpi zagrejte bujon na srednjoj temperaturi i održavajte ga toplim tokom pripreme rižota.
- Prženje povrća:
- U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
- Dodajte naseckani crni luk i pržite dok ne postane proziran.
- Dodajte naseckani beli luk i pečurke, pa pržite dok pečurke ne omekšaju i puste sok, oko 5-7 minuta.
- Priprema rižota:
- Dodajte Scotti Arborio pirinač u tiganj i mešajte 1-2 minuta dok zrna ne postanu blago prozirna.
- Sipajte belo vino i mešajte dok se vino ne upije u pirinač.
- Kuvanje rižota:
- Počnite dodavati topli bujon, jednu kutlaču po jednu, mešajući konstantno dok pirinač ne upije tečnost pre nego što dodate sledeću kutlaču.
- Nastavite dodavati bujon i mešati dok pirinač ne postane kremast i al dente, oko 18-20 minuta.
- Završavanje rižota:
- Sklonite tiganj sa vatre i umešajte maslac i rendani parmezan dok se potpuno ne rastope i sjedine sa rižotom.
- Posolite i pobiberite po ukusu.
- Serviranje:
- Servirajte rižoto odmah, posut svežim peršunom.
Savet:
Da biste dobili još bogatiji ukus, možete dodati malo tartufovog ulja ili rendani tartuf na vrh rižota pre serviranja. Takođe, možete eksperimentisati sa različitim vrstama pečuraka za raznovrsnost u ukusu.