Opis
SCAMORZA dolce polutvrdi sir 250gr
Scamorza je italijanski polutvrdi beli sir koji pripada pasta filata porodici sireva i proizvodi se u Apulji i delovima Kampanje i Molise. Oblikom je sličan provolone siru, to jest nalikuje kruški, mada se pravi i u raznim drugim oblicima. Tekstura mu je slična tvrđim i suvljim verzijama mozarelle.
Zanetti Scamorza se pravi od pasterizovanog kravljeg mleka, mada je mali proizvođači nekada prave i od mešavine kravljeg i ovčijeg mleka. Na kraju procesa pravljenja, sirevi se kače na uzice, gde sazrevaju još dve nedelje. Taj proces sazrevanja je dao Scamorza siru njegovo ime, koje na italijanskom znači “obezglavljen”.
Posle dve nedelje, sir može da se konzumira ili da se dodatno podvrgne dimljenju nad zapaljenom slamom, 10 do 15 minuta. Dimljena varijanta se zove prosto “Scamorzi Affumicate”.
Scamorza ima elastičnu i suvlju strukturu od mozarelle, a ukus mu je pikantniji, mlečniji i kremastiji. Dimljena varijanta, pored tipične dimljene note, ima ukus koji asocira na slatkastu karamelu.
Scamorza se često koristi kao zamena za mozarellu, najčešće u pečenju ili pekarskim proizvodima jer se sjajno topi. U dimljenoj varijanti se odlično slaže uz Šardone, Pino griđo i Orvieto.