Opis
Pinjoli 500gr
Pinjoli su ukusni, hrskavi orašasti plodovi koji se često koriste u mediteranskoj kuhinji. Dodaju bogat, orašasti ukus mnogim jelima. Evo nekoliko načina kako da koristite pinjole u svojim receptima:
Pesto Sos sa Pinjolima
Sastojci:
- 2 šolje svežeg bosiljka
- 1/2 šolje pinjola
- 2-3 čena belog luka
- 1/2 šolje maslinovog ulja
- 1/4 šolje prehrambenog kvasca (za vegansku verziju) ili parmezana
- So i biber po ukusu
Priprema:
- U suvom tiganju, na srednjoj vatri, kratko propržite pinjole dok ne postanu zlatno smeđi i počnu da mirišu, pazeći da ne izgore. Ostavite ih da se ohlade.
- U blenderu ili procesoru hrane, pomešajte bosiljak, pinjole, beli luk, prehrambeni kvasac (ili parmezan), so i biber.
- Dok blendate, postepeno dodajte maslinovo ulje dok smesa ne postane glatka i kremasta.
- Poslužite pesto sos sa testeninom, kao namaz na hlebu, ili kao dodatak raznim jelima.
Salata sa Pinjolima, Rukolom i Paradajzom
Sastojci:
- 4 šolje rukole
- 1 šolja čeri paradajza, prepolovljenih
- 1/4 šolje pinjola
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 2 kašike balzamičnog sirćeta
- So i biber po ukusu
Priprema:
- U suvom tiganju, na srednjoj vatri, kratko propržite pinjole dok ne postanu zlatno smeđi i počnu da mirišu. Ostavite ih da se ohlade.
- U velikoj činiji pomešajte rukolu i čeri paradajz.
- Dodajte propržene pinjole.
- U maloj činiji, pomešajte maslinovo ulje i balzamično sirće, te posolite i pobiberite po ukusu.
- Prelijte dresing preko salate i dobro promiješajte pre posluživanja.
Rižoto sa Pinjolima i Spanaćem
Sastojci:
- 1 šolja arborio pirinča
- 4 šolje povrtnog bujona
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 šolje belog vina (opciono)
- 2 šolje svežeg spanaća
- 1/4 šolje pinjola
- So i biber po ukusu
- Prehrambeni kvasac (za vegansku verziju) ili parmezan za posipanje
Priprema:
- U suvom tiganju, na srednjoj vatri, kratko propržite pinjole dok ne postanu zlatno smeđi i počnu da mirišu. Ostavite ih da se ohlade.
- U velikom tiganju, zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast.
- Dodajte beli luk i pržite još 1 minut.
- Dodajte arborio pirinač i pržite dok pirinač ne postane blago proziran, oko 2 minuta.
- Ako koristite, dodajte belo vino i kuvajte dok alkohol ne ispari.
- Postepeno dodajte povrtni bujon, po jednu šolju odjednom, mešajući često. Dodajte sledeću šolju bujona tek kada pirinač upije većinu tečnosti. Nastavite dok pirinač ne postane al dente, oko 18-20 minuta.
- Dodajte svež spanać i mešajte dok ne uvene.
- Dodajte propržene pinjole i dobro promiješajte.
- Posolite i pobiberite po ukusu.
- Poslužite toplo, posuto prehrambenim kvascem ili parmezanom.